NAJNOVIJE

Aubrecija među kamenjem

IMATE baštu na neravnom terenu, prepunu kamenja i zidova? Aubrecija može i takav prostor da učini da izgleda kao iz bajke.

Aubrecija ili jastučac je zeljasta perena, zimzelena i savršen je pokrivač zidova ili tla. Biljke mogu biti u zelenim, sivozelenim i šarenolisnim varijantama, a cvetovi u nijansama plave, roze, ljubičaste i crvene boje. Nažalost, kod nas najčešće može da se nabavi samo ljubičasta aubrecija.

Ova biljka može da poraste u visinu oko desetak centimetara, a brzo i lako pravi nove guste bokore (po tridesetak centimetara) koji se šire dalje i cvetaju gustim cvetovima. Aubreciji odgovaraju sunčana ili polusenovita mesta i prilično redovno, ali umereno zalivanje.

Aubrecija može da raste na, praktično, bilo kom mestu na suncu, ali najbolje dolazi do izražaja uz kamenjar ili zid. Brzo i lako se bokori, a cvetovi izgledaju poput jastučića koji se penju, silaze, šire, osvajaju novi prostor. Odlično uspeva uz korenje drveća (gde obično retko šta raste) koje može lepo da okruži. Odlična je i kao rubna biljka uz staze.

Najveća prednost ove biljke je što je zimzelena, pa ukrašava baštu i kada sve ostalo uvene. Treba birati šarenolisne vrste poput variegeta, a koji ima zeleno-bele listove i cvetove u plavoj boji. Cveta veoma rano, čim počne proleće.

Lako se razmnožava sejanjem semena, ali i deljenjem bokora. Najlakše je razdeliti bokor pre zime ili u rano proleće.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar