NAJNOVIJE

Jelka ne sme odmah na hladnoću

AKO ste se ove godine odlučili da kuću ukrasite prirodnom jelkom, sa busenom, sada je već vreme da razmišljate kako ćete je i gde posaditi kada se za nekoliko dana završe svi praznici, to jest Pravoslavna nova godina.

Ljudi se često žale kako su jelku posadili ali se nije primila, međutim, postoji nekoliko preduslova da bi se ovaj četinar primio u vašoj bašti.

Ukoliko ste je uneli nekoliko da1na pred doček 2017. godine, to znači da je jelka već dve nedelje u stanu, a nadamo se i da ste je u međuvremenu negovali – zalivali i orošavali, kako se ne bi osušila. Nega je preduslov da jelka opstane i dočeka vreme kada će biti posađena. Takođe, najpre treba pažljivo da je raskitite i ukrase odložite na mesto gde ćete lako i brzo moći da ih pronađete kada vam opet zatrebaju na kraju godine.

Potom četinarsko drvo morate da pripremite: nakon što je provela dosta dana u zagrejanoj prostoriji, jelku ne možemo odmah da iznesemo napolje, na veliku hladnoću. Ovo je uglavnom i jedan od najčešćih razloga zašto se mnogima jelka osuši i pre proleća. Drvetu najpre treba obezbediti period prilagođavanja, pa je iz dnevne sobe treba prvo izneti na nekoliko dana u hodnik ili neku drugu prostoriju koja se ne greje, da se malo “ohladi”.

Sadnju treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta. Važno je voditi računa o tome da biljka bude duboko posađena, isto koliko i u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika. Veličina jame zavisi od veličine busena i trebalo bi da bude za oko 30 centimetara veća u prečniku od busena jelke. Prilikom kopanja sadne jame, prvi sloj zemlje odložiti na jednu stranu, a zemlju iz dubljih slojeva sadne jame na drugu. Ovo je važno jer se zemlja sa površinskog sloja prilikom sadnje posipa preko busena biljke koja se sadi. Ovom zemljom bi trebalo dobro izmešati pregoreli stajnjak. Ostatak sadne jame treba ispuniti preostalom zemljom. Jelku treba postaviti potpuno uspravno, u centar sadne jame.

U toku sadnje oko busena jelke nabacivati lopatom sloj po sloj zemlje, koju povremeno treba blago nagaziti nogom, kako bi se izbeglo stvaranje šupljina ispunjenih vazduhom oko busena.

Na kraju, oko sadnice od preostale zemlje treba napraviti tzv. čanak, koji će zadržavati vodu. Sadnicu po završenoj sadnji obilno zalivati, vodeći računa o tome da mlaz vode ne bude jak, da ne bi došlo do spiranja zemlje i da se ne bi ogoleo busen jelke. Četinarske sadnice većih dimenzija ankeruju se sa tri strane. Ovo se najbolje radi uz pomoć tri drvena kočića (ankera) pobodena u zemlju sa tri strane jelke, za koje se ona pričvrsti uz pomoć tri sajle.

SMRČA NAJTOPLIJA

ZA novogodišnje drvo najčešće se kupuju smrče, a retko kada prave jelke. Smrče su mnogo otpornije na uslove gradske sredine od jela. Najčešće gajena kao novogodišnje drvo jeste obična ili bela smrča, a tu je i srebrna smrča koja je najotpornija, i otuda najbolje podnosi presađivanje. I Pančićeva omorika odlično podnosi gradske uslove i lako se presađuje.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar