NAJNOVIJE

DVORODNE SORTE MALINA – PLODOVI ZRU U JESEN

Dvorodne sorte maline produžavaju period ponude ovog voća na tržištu u svežem stanju, kada su i cene veće.

      Proizvodnja maline je najunosnija u okviru voćarske proizvodnje na području zapadne Srbije. Do sada su se isključivo uzgajale jednorodne maline. Njihova osnovna karakteristika je da se prve godine formira vegetativni porast – izdanak, koji tek naredne godine daje rod. Na taj način u rodnim zasadima su redovno prisutni izdanci koji daju rod u toj godini, kao i izdanci koji već rano u proleće rastu iz zemljišta i koji rađaju naredne godine

Za razliku od ovih sorti, dvorodne – remontantne sorte – rađaju tokom dve godine, i u prvoj godini na izdancima koji su izrasli iste godine a na delu izdanka i naredne godine, kada rađa I jednorodna malina. Naime, u drugoj polovini vegetacije, jednogodišnji izdanak daje rod počev od vrha prema osnovi izdanka. Visina prinosa je zavisna od gajene sorte.

Sorte koje ranije počinju sa berbom daju veći prinos jer imaju veći broj berbi, kao i bolji kvalitet ploda.Tako već u prvoj vegetaciji se ostvaruje deo prinosa, dok u narednoj vegetaciji rod daju pupoljci koji nisu dali rod prethodne godine, a nalaze se ispod obranog dela prema osnovi samog izdanka

Postoji veći broj dvorodnih sorti, ali do sada je kod nas su zastupljene u povoju sorte – Heritidž /Heritage/ i Polka. Polka,  je pogodnija za uzgoj iz razloga što ranije počinje sa zrenjem, u drugoj dekadi jula, dok Heritidž počinje sa berbom oko 20 dana kasnije u našim uslovima. Njihov uzgoj je u  trakama, širine 30-60 cm. uz neophodan naslon da se izdanci ne rasipaju bočno.

Najčešće se berba obavlja samo u prvoj vegetaciji izdanka. Tada se krajem jeseni ili početkom proleća svi izdanci zakose do zemlje, jer jednorodne sorte daju bolji prinos za berbu tokom naredne godine u vreme uobičajeno za berbu, a kod dvorodnih sorti se dobije bolji porast i raniji početak berbe tokom vegetacije.

 

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar