NAJNOVIJE

Bez oštre rezidbe krušaka

Kruška spada među najatraktivnije voće. Kada cvetaju u rano proleće, stabla kruške imaju prelepe bukete, belog cveta. Prva godina orezivanja postavlja budući oblik drveta. U kasnijim godinama, treba nastaviti sa oblikovanjem stabla.

Rezidbu kruške obavljamo u dva navrata, i to zimsku i letnju (zelenu) rezidbu. Rezidbu možemo obavljati tokom perioda mirovanja vegetacije, osim u dane kad se temperatura spušta ispod nule i ima mraza. Grane i grančice odrezane tokom zimske rezidbe ne sadrže puno organskih materija koje su tada koncentrisane u korenu, drvetu i nosećim granama.

Rezidbom, krušku dovodimo do željenoga uzgojnog oblika, te uz pomoć drugih agrotehničkih mera regulišemo redovnu i obilnu rodnost kao i krupne plodove. Rezidbom treba zameniti trideset posto rodnog drveta, i time stvoriti povoljnije uslove za razvoj plodova, kao i za porast novih rodnih grana.

Tokom oblikovanja uzgojnog oblika ne smemo jako rezati, jer jaka rezidba podstiče izbijanje velikog broja vodopija, koje ne služe ničemu i koje se uklanjaju iduće godine prilikom rezidbe. Takva jaka (oštra) rezidba ima negativan uticaj na mladu voćku, jer usporava početak rađanja i smanjuje rast celog stabla.

Umerenom rezidbom kod mladih krušaka postižemo stvaranje snažnog drveta, prošaranog sekundarnim i tercijarnim granama, koje nose rodno drvo. Kod kraće orezane grane razviće se bujniji letorasti nego na dugačkoj orezanoj grani. Kod kruške je vrlo bitan vršni pupoljak, iz kojeg izbijaju najjači letorasti. To je bitno kod formiranja uzgojnih oblika, odnosno izgradnji kosturnih grana.

Rodno drvo kruške uglavnom je kratko. Kao što ima sorti jabuka koje rode na dužim rodnim granama, tako i sorte kruške viljamovka, krasanka i hardijeva rađaju na dužim granama. Ovi lastari se ne skraćuju jer se cvetovi na njima otvaraju sedam do deset dana kasnije, što u slučaju prolećnih mrazeva može biti od velikog značaja. Krasanka je posebno osetljiva na rezidbu. Na stablu ove sorte praktično se ostavlja onoliko pupoljaka koliko se želi plodova.

Rezidbom se, obično, grane ne prikraćuju – nego se odstranjuju. Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranja krošnje te one grane iz kojih želimo porast postranih pupoljaka. U odnosu na jabuku, kruška se odlikuje oštrim uglovima grananja i uspravnijim rastom mladica, pa je potrebno grane više povijati, posebno u prvim godinama nakon sadnje kako bi se krošnja oblikovala u skladu sa željenim uzgojnim oblikom.

(Novosti)

Tagovi:

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar