NAJNOVIJE

Raspisani tenderi za 14 projekata za navodnjavanje

Beograd — Krajem januara biće raspisani tenderi za 14 projekata za navodnjavanje, a izgradnja sistema biće finansirana iz kredita „Abu Dabi fonda“.

„Negde oko 22.000 hektara novog zemljišta biće navodnjavano. Imamo 11 lokacija na prostoru Vojvodine, kod njih je najveća površina koju će se kasnije navodnjavati. Imaćemo sistem u Mačvi, kod Šapca, zatim prostor oko Pančevačkog rita“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao da će se izgradnjom sistema dovesti voda do obradivih površina, a na vlasnicima je da ukoliko su zainteresovani konektuju se i koriste vodu.

„Voda je spas za poljoprivredu, ako nema vode u današnje vreme ne možemo da pričamo o razvoju„, rekao je ministar i pojasnio da u voćarstvu ukoliko nemate kvalitetno navodnjavanje prinos je 20, 30 do 35 tona po hektaru, dok je sa navodnjavanjem prinos 60, 70 do 80 tona po hektaru.

Kako kaže od zemalja u okruženju sistem navodnjavanja dobro su razvile Mađarska, ali i Italija i dodao da je nedavno bio u Izraelu i da je kod njih video da prečišćavaju otpadnu vodu i koriste za navodnjavanje, ada su taj sistem rada, koji dobro funkcioniše, učili u bivšoj Jugoslaviji.

(B92)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar