NAJNOVIJE

NEOBIČNA JAJA SA DVA ŽUMANCA

Jaja bez žumanca – Ova pojava najčešće dolazi kao posledica nepravilne ishrane nosilja. Bez obzira što se ne stvara žumance u određenom delu jajovoda, stvara se belance i ono obavije ljuskom, pa se tako dobijaju jaja bez žumanca.Ovakva jaja bez žumanca, mogu se formirati i kada dođe do začepljenja jajovoda – jajovodna truba.

Duplo jaje – formira se pod izvesnim uticajem nepravilne reakcije organizma kada se već gotovo i formalno jaje iz poslednjeg dela jajovoda povrati u srednji deo, gde se pono-vo obavija belancetom, a zatim se još jednom obavija ljuskom i istisne napolje. Pretpo-stavlja se da je bitan uzrok vraćanja gotovog jajeta nazad u početni deo jajovoda neki jak potres ili iznenadni strah kod nosilja.

Jaja sa dva ili više žumanca – Ponekad se dešava da dva ili više žumanca istovremeno upadnu u jajovod te se oko njih normalno obrazuje belance i ljuska. Postoje nosilje koje često nose jaja sa dva žumanca dok su jaja sa tri žumanca vrlo retka. Ako u jajetu sa dva žumanca oba budu sa oplođenim zametkom i ako se ovakvo jaje stavi pod kvočku ili u inkubatr, onda će se izvesno vreme oba embriona razvijati, ali ne za dugo, jer najčešće oba uginu usled nedostatka normalnog prostora za razvoj. Ako se ipak desi, da se iz ovakvog jaja izlegu pilići, tada su to nakaze sa dve glave, četiri noge i slično. Takva nakazna pilad odmah po izleganju uginu.

(Moje selo)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar