NAJNOVIJE

ISHRANA SUPRASNIH KRMAČA – BEZ OBROKA NA DAN PRAŠENJA

Nekoliko dana pred prašenje smanjivati količinu hrane, a posle prašenja davati kilogram mekinja dnevno i vode po volji.

Podeljena su mišljenja stručnjaka o dnevnoj količini hrane za suprasne krmače. Međutim, praksa je pokazala da je teško izvodljivo krmače u periodu bremenitosti hraniti različitim količinama hrane. Zbog toga se preporučuje da se hrane istom količinom sve vreme suprasnosti, u proseku sa dva kilograma hrane, s tim da se nekoliko dana pre prašenja znatno smanji dnevna količina. Dan pre prašenja poželjno je dati samo kilogram hrane, a na dan prašenja izostaviti hranu i omogućiti uzimanje vode po volji. Time se olakšava prašenje i izbegava izostanak mleka.

Krmače je najbolje hraniti dva puta dnevno, ujutru i predveče, sa dva težinski jednaka obroka. Na valovu za hranjenje treba osigurati pola metra prostora po krmači. Koncentrat treba da sadrži 13 procenata proteina. Jedan deo koncentrata može se u toku leta zameniti zelenom hranom, u prvom redu lucerkom. Odrasla krmača može pojesti i oko deset kilograma lucerke dnevno, što znači da se koncentrovani deo obroka može smanjiti za polovinu. U zimskom periodu može se koncentratu za suprasne krmače dodati pet do 15 odsto lucerkinog brašna.

Napajanje krmača vodom veoma je važno. Uzimajući da je krmačama potrebno davati na jedan deo koncentrata tri dela vode, suprasnim krmačama je potrebno 10 do 15 litara vode dnevno.

Posle prašenja krmačama se daje kilogram do kilogram i po pšeničnih mekinja dnevno, a zatim se obrok postepeno povećava i zamenjuje koncentratom. Sadržaj proteina u smeši treba da bude oko 15 procenata. Šestog ili sedmog dana posle prašenja krmače dobijaju maksimalnu količinu hrane, koju mogu pojesti po volji. Ova količina vrlo retko prelazi pet do šest kilograma po grlu dnevno, jer krmače ne mogu da pojedu više. U praksi se vrlo često primenjuje pravilo da krmači treba dati kilogram hrane dnevno, plus pola kilograma za svako prase po sisi.

Vreme odbijanja prasadi od sise ima veliki uticaj na potrebe u hrani krmače dojare. Ako se primenjuje rano odbijanje prasadi (21 dan) i krmače se u periodu suprasnosti hrane ograničenim obrocima, poželjno je da se u dojnom periodu hrane po volji.
Ne sme se zaboraviti napajanje krmača vodom, posebno zbog stvaranja dovoljnih količina mleka. Zato krmače dojare moraju imati vodu za piće tokom celog dana. U proseku krmači je dovoljno 20 litara vode dnevno.

(Moje selo)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar