NAJNOVIJE

Suzbijanje miševa i pacova – U SMRT BEZ STRAHA!

Kako se najefikasnije uništavaju štetni glodari – miševi,voluharice,pacovi…Ima ih svuda – u kućama, skladištima, dvorištima, voćnjacima…

складишта, оставе, стано-ви, радионице, шупе, подруми, тавани, превозни средства, угоститељски објекти, продавнице…) најчешћи су и најзначајнији: домаћи или кућни миш – Mus musculus L; те црни пацов – Rattus rattus L; и сиви пацов – Rattus norvegicus Brkl. У појединим подручјима, могу се појавити још и пухови и веверице.

Миш и пацови у складиштима и другим затореним просторима у домаћинству, могу се сузбијати биолошким (мачка), механичким (клопке или мишоловке, различитог типа и израде; дератизациони лепак) и хемијским мерама. Хемијски начин се примењује најчешће и он се, превентивно односи на примену затрованог мамца. Могуће је такође, посипање, односно запрашивање путева и отвора мишева, којим се ове животиње крећу одговарајућим риодентицидима. Постоје и средства за припремање затрованог напитка.

За сузбијање домаћег миша користи се мамац са цинкфосфидом. Пацови избегавају узимање овог мамца, па се бољи резултат постиже средствима кумулативног деловања, разним антикоагулантима. Најчешће, користе се средства на бази кумарина, хлорфацинона и сцилирозида. Један од ефикасних препарата су и Бродифакум пелете.

 

ЗАТРПАВАЊЕ МАМАКА

 

Зашто се рупе мишева и волухарица, након убацивања мамака, морају затворити

Осим глодара, затровани мамак радо ће појести разне дивље и домаће животиње и отровати се, што затварањем рупа треба спречити. Такође, глодари угинули изван рупа ( што је честа појава када се рупе не затварају) послужиће као храна разним дивљим и домаћим животињама, па може доћи до њиховог тровања и угињавања.

 

(НЕ)ЕФИКАСАН ЦИНКФОСФИД

 

Пацови су веома опрезне животиње. Све што је ново на њиховој територији (нова храна у складишту или храна са мирисом човека) они избегавају, или најпре пробају. Нову и сумњиву храну мора да испроба најстарија животиња у заједници, која је на крају животног века. Остале пажљиво посматрају.

Цинкфосфид  је родентицид брзог деловања. Уз то, он код отроване животиње изазива снажне грчеве и јаки бол. Зато животиња скаче и цвили. За остале пацове, ово је важно упозорење. У случају када друге хране нема или нема могућности изласка из просторије, остале животиње ће пре угинути од глади, него што ће и једна, осим затроване, више окусити понуђени мамак. Тако је и настала група родентицида постепеног, кумулативног деловања (антикоагуланти).

 

ШТА СУ АНТИКОАГУЛАНТИ

 

Антикоагуланти со родентициди, створени због изразите сумњичавости глодара, посебно пацова. Код затроване животиње они не изазивају битну промену, нити бол, па зато ни сумњу. Зато сада сви, а не само жртвована јединка, конзумирају понуђени мамак.

Међутим, антикоагуланти делују постепено, односно кумулативно. Да би се животиња затровалка и угинула, потребно је да мамак узима непрекидно пет-шест дана.

Антикоагуланти спречавају згрушавање крви. Зато долази до крварења на слузокожама. Ово не изазива бол. Отрована животиња постепено слаби и угине потпуно слично као стара и изнемогла јединка: Због тога остале јединке настављају са узимањем отрова. То значи да мамак са антикоагулантом треба сваког дана додавати, све док мамак нестаје, односно док га мишеви једу.

 

У младом воћњаку током зиме

 

ГЛОДАРИ ГЛОЂУ КОРЕН И ЖИЛИЦЕ

 

Мишеви и волухарице оштећују приземни и подземни део воћке – коренов врат и коренов систем. Ове животиње праве подземне ходнике у коме живе и размножавају се. Женка пољске волухарице се годишње коти и до седам пута, а млади после два месеце постају полно зрели.

Што је воћњак у већем корову, то је и заступљеност глодара већа. Према томе, редовна обрада и примена хербицида је основна мера заштите. Нападнута стабла се у току мировања вегетације се не могу лако уочити. Тек кад се такво стабло заљуља руком, приметиће се да се клати јер му је коренов систем оштећен. Када се око оштећених стабала разгрне земља, уочава се сплет ходника који су направили глодари, а кора кореновог врата је потпуно оглодана. У циљу сузбијања ових глодара у уочене ходнике треба ставити и затрпати наранџасто обојене пелета препарата Бродифакум, или неког другог антикоагуланта.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar