NAJNOVIJE

Srbija dobija novo carstvo maline

Vladičin Han – Na teritoriji Vladičinog Hana samo u poslednje tri godine podignuto je preko 150 hektara maline.

U početku plantaže su podizane potpuno neplanski, da bi se u poslednjih godinu dana, vodilo računa o sortimentu, analizi zemljišta i prihrani.

Preti li Arilju, da Vladičin Han u skorijoj budućnosti preuzme titulu najvećeg proizvođača maline po glavi stanovnika. Potpuno neplanski, i bez ikakvog reda, za samo par godina podignuto je preko 200 hektara. Jedini problem je što uporedo sa podizanjem novih plantaža nisu se gradile i nove hladnjače.

“U opštini Vladičin Han postiji jedna hladnjača koja je izgrađena i koja se bavim dve godine otkupom, a u toku je izgradnja jos dve hladnjače. Jedna u samom gradu, a jedna u selu Manjak, i po našim informacijama u narednoj sezoni će biti izgrađena još jedna, kapaciteta 200 tona. Hoće li to biti dovoljno? Mislim da neće biti dovoljno, zato imamo veliki broj otkupljivača i prekupača”, kaže pomoćnik predsenika opštine Vladičin Han, Branislav Tošić.

Vesna Trajković je nadomak Vladičinog Hana, i među prvima je počela da sadi maline.

Za sada ova sedmočlana porodica uspeva da obavi sve poslove i u staji ali i na njivi.

Ćim jos malo otopli sadnice maline će biti posađene na ovoj pripremljenoj parcili od tridesetak ari. I sa njom će biti malina posađena na preko 1 hektar.

“Mislim i dalje da rasađujemo, nešto smo rešili da kupimo jos jednu njivu. Isplati se mnogo, za sada kakva je cena isplati se. Mislim da svaka druga, treća kuća ima, mnogo su maline posađene”, priča Vesna.

Od ove berbe će većina zasada doći na rod i svako će imati posla u svom malinjaku. Biće teže naći i radnike ali i rashladnih prostorija gde će se malina skladištiti, imajući na umu da za sada ih ima svega nekoliko manjeg kapaciteta koje svakako nisu dovoljne da podmire sve one količine koje će doći na rod ovog leta.

(B92)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar