NAJNOVIJE

REČ STRUČNJAKA: Zaštita pšenice od bolesti i korova

Blaga i kratka zima je prekinuta na par dana snegom i niskim temperaturama koji su sigurno prijali pšenici, možda najviše zbog količine vode koju je posle otapanja ostavio sneg.

Još tokom januara mnogi su bili u neodoumici šta da rade, jer je pšenica počela da dobija žutu boju. Posle početne galame ušli smo u mirniji deo zime, a sada smo već u situaciji kada treba ozbiljno razmišljati o zaštiti pšenice.

Prema prognozi očekuje nas još jedan hladniji talas od par dana i posle toga ulazimo u fazu da nema izgovora kad je zaštita pšenice u pitanju. Vremenski uslovi kakve tretnutno imamo odgovaraju razvoju pšenice, ali i razvoju bolesti koje prate proizovdnju strnih žita.

Od ove godine za isplativu proizvodnju pšenice nisu dovoljni samo kilogrami jer se mora voditi računa i o kvalitetu zrna pošto je na snagu stupio Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina. Visok kvalitet i dobru rodnost može da obezbedi samo visok nivo agrotehnike, ako smo prethodno odabrali visokokvalitetnu sortu. Jedino na taj način možemo da omogućimo pšenici da ispolji sav svoj potencijal.

Sada, sa kretanjem vegetacije, blagovremeno treba suzbiti korove i ono što je najvažnije ne dozvoliti dalji razvoj bolesti na parcelama na kojima se već mogu uočiti prvi simptomi ili sprečiti pojavu na onim parcelama gde se simptomi još nisu pojavili. Svako ko planira da ima visok prinos pšenice ove godine, usev mora održati zdravim od vlatanja pa sve do žetve, a to može lako uraditi preventivnom primenom preparata TEATAR PLUS u količini 0,8 l/ha. Suzbijanje širokolisnih korova može se raditi istovremeno, a za tu namenu treba koristiti novi preparat TRIBUFEN u količini 20 g/ha uz dodatak 0,2 l/ha okvašivača ES PLUS.

Nega useva mora biti na visokom nivou, naročito na parcelama na kojima se pšenica nalazi u slabijoj kondiciji, a ovo je prvi od nekoliko koraka koji se moraju napraviti da bi stigli do željenog rezultata.

(Dejan Reljin/Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar