NAJNOVIJE

Otklonite greške pri razmnožavanju kokošaka – pile iz svakog jajeta!

Bilo da se pilići izvode na prirodan način – pod kvočku ili u inkubatoru, priplodna jaja moraju redovno da se sakupljaju iz gnezda i čuvaju do inkubiranja na odgovarajući način. Takođe, i stavljanje jaja pod kvočku i rukovanje inkubatorom imaju svoja pravila.

Mali postotak izleganja pilića u živinarstvu ne zavisi toliko od rasnih odlika, koliko od svega što prethodi nasađivanju ili ulaganju jaja u inkubator. Često su u pitanju samo naizgled nevažne sitnice, koje treba izbeći. Navodimo neke od njih na koje nam je ukazao iskusni odgajivač rasne živine Danilo Brkić iz Kusatka kod Mladenovca.

Jedan petao na deset koka

Selekcija petlova na krupnoću je u poslednje vreme sve češći uzrok smanjenja plodnosti rasne živine. Srazmerno povećanju telesne težine u odnosu na standardnu, opada i procenat oplodnje.

Odnos koka i petlova u jatu mora se prilagoditi rasi živine. Orijentaciono, puna oplodnja lakih rasa se postiže ako se  jednom petlu omogući oplodnja 10 -12 kokoši. Kada su u pitanju takozvane teške rase, najbolji odnos je – osam koka na jednog petla.

Dobra higijena gnezda – jaja bez infekcija

Higijena gnezda mora biti besprekorna, jer su jaja najpodložnija infekcijama dok se hlade neposredno posle nošenja. U to vrema se naglo smanjuje zapremina unutrašnjeg dela jajeta, a spoljašnji vazduh ulazi kroz pore ljuske u unutrašnjost.

Čista prostirka u gnezdu umanjuje mogućnost da s vazduhom u jaja prodru i mikroorganizmi.

Snešena jaja što češće sakupljati iz gnezda

Jaj iz gnezda se sakupljaju u što kraćim vremenskim razmacima. Zaprljana jaja snesena na podu živinarnika se ne smeju koristiti za nasad, niti prikupljati u istu posudu sa čistim. Zaprljanih jaja na podu će biti više ako je manjak gnezda u živinarniku.

Duže zadržavanje jaja u gnezdu može da uzrokuje propadanje embriona.

Način i vreme čuvanja priplodnih jaja

Jaja se ne smeju čuvati zbijeno naređana, već im omogućiti ujednačeno rashlađivanje. Najbolje je da se stavljaju u kartonske podloške (kutije) – s vrhovima okrenutim na gore. Tako se žumence zadržava u centralnom delu i ne postoji opasnost od slepljivanja.

Dugo čuvana jaja za nasađivanje utiču na smanjenu težinu izleženih jednodnevnih pilića. Osim toga, svakim danom procenat leženja  opada za oko 0,5 odsto. Najbolji procenat izvođenja pilića je sa jajima starosti do nedelju dana.

Idealno je ako se jaja čuvaju u prostorijama u kojima vlažnost vazduha iznosi 70 do 80 odsto. Optimalna temperatura do trećeg dana kreće se od 21 do 24 stepena, a od četvrtog do sedmog 15 do 16 stepeni.

Pre ulaganja – inkubator i  jaja zagrejati

Šest do osam časova pre ulaganja, inkubator i jaja treba zagrejati na temperaturi od 23 stepena. U inkubatorima koji nemaju automatski mehanizam okretanja, prvih sedam dana se jaja ne okreću. Tek posle tog perioda se razgrađuju materije koje drže žumance u središnjem delu jajeta. Zato se do kraja leženja redovno okreću, da bi se sprečilo slepljivanje za ljusku i propadanje embriona.

Inkubacija kokošijih jaja traje 21 do 23 dana. Početkom izvođenja uklanja se odbačena ljuska jer smeta ostalim pilićima koja se izvode. Podmaltku koji se teško izvodi (probija kroz ljusku) ne treba pomagati, jer je avitalan i sklon bolestima.

 

Miodrag  Palić

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar