NAJNOVIJE

Integralna zaštita štedi hemikalije

INTEGRALNA zaštita poljoprivrednih biljka ne isključuje upotrebu pesticida, već znači njihovu primenu u pravo vreme i u razumnim količinama.

Za razliku od nje, totalna zaštita podrazumeva veliki broj prskanja. Na taj način se nepotrebno truju zemljište i biljke, a preko njih životinje i ljudi. Za integralnu kažu da je i – ekonomična zaštita.

Dakle, umesto kalendarskog, prskanje treba obavljati samo kad postoji stvarna opasnost od određene bolesti i insekata. Da bi se to ostvaarilo neophodno je da stručnjaci za zaštitu bilja budu na terenu gde će konstatovati prisustvo određenog patogena. Tako bi se broj prskanja sveo na najmanju meru (jabučnjaci umesto 15 – od šest do sedam puta).

Takođe, ne treba prskati čim se pojave dve-tri biljke korova, dva-tri insekta ili pak nekoliko pega na listu ukoliko nisu pogodni uslovi za njihovo širenje. Treba utvrditi prag štetnosti koji je propisan za svaku vrstu uzročnika oboljenja. Kad je on dostignut, pristupiti zaštiti, i to kad je patogen najosetljiviji.

Osim smanjenja broja prskanja, moguće je ostvariti ekonomičnu zaštitu i upotrebom manjih količina preparata. Prilikom setve protiv zemljišnih štetočina ne moraju se razbacivati granulirani insekticidi po celoj površini parcele, jer je seme većine proizvođača već tretirano protiv zemljišmih štetočina.

Slične uštede mogu se postići upotrebom tečnih formulacija ukoliko se prskaju samo redovi. Za to se koriste odgovarajuće dizne, dok se međuredno rastojanje obrađuje špartačem.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar