NAJNOVIJE

Lečenje starih obolelih voćaka: ZACELJIVANJE RANA NA STABLIMA

U baštama i na okućnicama često se nalaze starija voćna stabla ili dekorativno šumsko drveće, iako su manje ili više oštećena.

Takvim stablima životni vek se može produžiti još za neku deceniju, ako se oštećenja zacele i spreči njihovo dalje širenje. Najčešća oštećenja na stablima su manje ili veće rupe na mestima gde su nekada bile grane, a zatim oguljena ili od mraza ispucala kora i drvo na deblu i ramenim granama, kao i mehaničke povrede načinjene nekim oruđem ili od grada.

Rupe se najčešće nalaze na deblima gde su ranije bile grane, pa su zbog nečega odsečene, ali nepravilno, pa rane nisu mogle da zarastu, te je drvo na tom mestu počelo da truli. Ovakve rupe mogu se lako zaceliti. Prethodno ih treba očistiti od truleži sve do zdravog drveta, a zatim dezinfikovati 5%-tnim rastvorom plavog kamena.. Po dezinfekciji rupe treba „plombirati“, odnosno ispuniti ih cementnim malterom, a ako su male može i gipsom. Ispunjene rupe neće se više širiti, već će vremenom biti prekrivene drvenom korom i na taj način će zaceliti.

rane-na-drvetu2

Ispucala ili oguljena kora od dejstva jačih zimskih mrazeva, zaceljuju se na taj način što se prvo očiste od truleži, pa im se zatim ivice zaglade oštrim nožem i premažu tankim slojem kalem voska. Da bi dejstvo kalem voska kao melem na rane trajalo što duže, premazana oštećenja treba obavezno povezati jednostrukim tilom(belom tkaninom). Bela boja odbijaće sunčeve zrake i ujedno sprečiti prekomerno zagrevanje oštećenog dela debla, što će doprineti dužem zadržavanju svežine kalem voska i samim tim boljem zaceljivanju nastalih pukotina, odnosno rana.

I mehaničke povrede na stablima voćaka ili ukrasnog drveća načinjene nekim oruđem pri radu ili od grada, leče se na sličan način kao i ispucala kora ili drvo. Povrede, odnosno rane treba odmah dezinfikovati plavim kamenom, a zatim ivice zagladiti oštrim nožem, da bi se tvorno tkivo podstaklo da stvara kalus i na taj način potpomoglo zaceljivanje rane. Ako je prečnik rana veći od dva cm, valja ih premazati tankim slojem kalem voska, koji će doprineti njihovom bržem zarašćivanju.

(Moje selo)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar