NAJNOVIJE

Ženka kunića se pari u kavezu mužjaka

Kuniće počinjemo razmnožavati kada dostignu polnu zrelost, a to opažamo po polnom nagonu. Sposobnost oplodnje nastupa kasnije a uslovljena je razvojem tela koje omogućava da životinja podnese porođaj i othrani mlade. Vreme parenja različito je kod pojedinih rasa.

Kod malih i srednjih posle 4-6 meseci starosti a kod velikih nakon 8-10 meseci. Od spoljašnjih uslova najveći uticaj na polnu zrelost ima ishrana, godišnje doba, bolest i blizina suprotnog pola.

Volju za parenjem ženka pokazuje nervoznim ponašanjem, kopanjem po prostirci, čupanjem dlake a spoljni deo polnog organa postaje plavo crvene boje zbog cirkulacije. Kod parenja ženku treba obavezno odneti u kavez mužjaka jer zbog mirisa postaje mirnija. Parenje traje nekoliko minuta nakon čega je mužjak do 10 sekundi bespomoćan. Iz kaveza treba ukloniti sve hranilice i pojilice da ne dođe do povrede mužjaka. Za uspešnu oplodnju dovoljan je jedan skok, ali se može i ponoviti. Posle uspešnog parenja ženka se vraća u svoj kavez.

Nakon parenja ženka nosi 30-32 dana. U to vreme trebaju pojačanu negu, pažnju, kvalitetnu ishranu i mir. Prve znakove skotnosti opažamo po pojačanom apetitu i promeni u ponašanju. Postaje mirnija ili agresivnija. U drugoj polovini skotnosti opažamo povećanje trbuha i težine. Laganim opipavanjem osetićemo mlade povlačenjem ruke od zadnjih nogu prema napred. Povećanje mlečnih žlezda javlja se oko 24.dana skotnosti.

Tri do sedam dana pre koćenja u kavez se stavlja sveže seno i kotilica koju treba pripremiti. Ženka skuplja seno i čupa dlaku s trbuha da oslobodi mlečne bradavice. Mlada i neiskusna ženka ponekad slaže gnezdo izvan kotilice i 2-3 dana pre okotnje slabije jede. Koćenje obično prođe bez komplikacija, ali ženka čija trudnoća traje duže po pravilu koti malo mladih koji su veliki, a porođaj je težak i dolazi do povreda mladih.Ženka koti gole i slepe mladunce koje odmah liže i doji.

Kintrola legla 3-4 sata nakon okotnje. Pre kontrilisanja ruke natrljati očupanom dlakom iz gnezda da neutrališe miris ruku. Odstraniti ostatke posteljice i krvave tragove u gnezdu. Pregledati mladunce i pokriti ih. Pre stavljanja ženke mladima, protrljati joj njušku da joj ostane poznati miris legla. Zatim leglo kontrolisati svaki treći dan. Mladi kunići prvih 16-18 dana hrane se majčinim mlekom i to je važno za njihov budući rast i razvoj. Zbog toga se kaže da se kvalitet kuniđa stvara u gnezdu.

Nakon 15 dana mladunci sami izlaze iz gnezda i istražuju kavez, oponašaju majku i počinju da jedu kabastu hranu. Uz majku ostaju do 8.nedelje starosti, a nakon toga se odvajaju.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar