NAJNOVIJE

Organski otpad najbolja hrana za biljke: Šta vam sve treba za dobar kompost

KOMPOSTIRANjE je prirodan način da se rešite organskog otpada a da dobijete preko potrebne sastojke za rast vaših biljaka, bilo u bašti bilo u saksijama.

Mnogi izbegavaju da prave kompost jer se plaše da će se širiti neprijatni mirisi u dvorištu i da će to privući razne bube. A upravo one su presudne za pravljenje organske hrane za vaše biljke, jer jedu otpatke i izbacuju ih prerađene u zemlju.

Najveći broj bubica koje će privući vaš otpad je nevidljiv golim okom, a poželjno bi bilo da se “naseli” i pokoja baštenska glista koja je dragocena za preradu otpada.

Kompost možete da napravite na dva načina: da stvorite gomilu od otpadaka u nekom ćošku vašeg dvorišta ili da ga stavite u odgovarajuće bure ili kantu. Pri tome morate da vodite računa da je kompost neophodno povremeno razgrtati da bi mikroorganizmi imali kiseonika i bili aktivni.

Na gomilu ili u kantu stavite najpre suvo lišće i grančice koje treba da izlomite na manje komade. Potom dodajte pokošenu travu, a dolazi u obzir i da stavite stare novine. Kompost će biti još bolji ako u njega stavljate soc od crne kafe ili filter vrećice kada popijete čaj, a obavezne su i ljuske od jaja koje bi trebalo pre toga da izmrvite.

U gomilu idu i ljuske od voća i povrća kao i ostaci od njih, ali ne skuvani, nego u presnom stanju. Jedino nemojte da stavljate koru od citrusa to jest limuna, pomorandže, mandarine. Kora od banane je dobrodošla.

Takođe, trudite se da u gomilu ne stavljate velike komade otpadaka, na primer celu koru od banane, nego sve isitnite na manje parčiće da biste ubrzali raspadanje. Kao akcelerator (da se započne proces raspadanja) poslužiće lopata već gotovog komposta ili obične zemlje za cveće. Gomilu treba dobro natopiti vodom, ostaviti da malo upije, a potom izmešati sve sastojke, da se što bolje sjedine. Vodu treba polivati u više navrata i mešati, sve dok gomila ne bude dobro natopljena.

Već smo pomenuli da kompost treba prevrtati, najbolje jednom nedeljno kada se može dodati i voda, da bi sve bilo stalno vlažno i za šest nedelja ova hrana za biljke će biti gotova.

(novosti)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar